OSRAM SubstiTUBE LED-fényforrások a frankfurti Commerzbank Arena parkolóházában

Projekt neve

Commerzbank Arena parkolóház Frankfurtban

Projekt-összefoglaló

A Majna-Frankfurtban található, a német Eintracht Frankfurt labdarúgóklubnak otthont adó – korábban Waldstadionként ismert – Commerzbank Arena kizárólag a labdarúgásnak szentelt stadionként 2002 és 2005 között újjáépült a 2006-os FIFA Világbajnokságra. 51 500 nézőt befogadni képes kapacitásával egyike Németország tíz legnagyobb labdarúgó-stadionjának. Egészen mostanáig a stadion 54 000 m²-es parkolóháza éves szinten 200 000 kWh energiát használt fel, elsősorban a 2100 darab „hagyományos” T8-as fénycsöves fényforrásnak köszönhetően, amelyek a nyolc parkolószint por- és páramentes lámpatestjeiben helyezkedtek el. Emiatt a stadion üzemeltetői korszerű, energiatakarékos LED-alternatívát kerestek. A megoldás: OSRAM SubstiTUBE HF LED-fénycsövek.

Projektleírás

Sebastian Tuch, a Bilfinger HSG – a Commerzbank Arena létesítményfelügyeletéért felelős vállalat – műszaki vezetője kifejette, hogy miért az OSRAM és az OSRAM SubstiTUBE HF LED-fényforrások jelentették a tökéletes választást: „Már régóta kerestünk egy energiatakarékos LED-alternatívát a teremgarázsunk megvilágításához. Azzal a kihívással néztünk szembe, hogy az általunk keresett terméknek kompatibilisnek kellett lennie az ECG-s lámpatestekkel, ami a legtöbb márkára és termékre nem jellemző. Az OSRAM SubstiTUBE HF képében megtaláltunk a legtökéletesebb terméket az általunk támasztott követelményekhez. Ez újra bebizonyította számunkra, hogy az OSRAM kompetens és megbízható partnere projektjeinknek.”

Jörg Meyer-Brenken az OSRAM Lighting Solutions képviseletében hozzátette: „Már egy ideje együtt dolgozunk az Arenával, és már korábban is számos itteni projektben voltunk érintettek. Együtt képesek vagyunk biztosítani azt, hogy az Arena folyamatosan a legkorszerűbb és leghatékonyabb termékekkel legyen felszerelve, ami az Arena látogatói élményéhez is hozzátesz.”Innovatív OSRAM LED-fénycsövek az egyszerű energia- és költséghatékony LED-világításért

Az OSRAM SubstiTUBE HF LED-fénycsövek használhatók ECG-vezérlésű világítótestekben. Kiemelkedő, akár 3400 lumenes fényáramot adnak, amit alacsony külső hőmérséklet mellett is képesek elérni. A LED-világítótestek gyors és egyszerű Plug & Play cserét tesznek lehetővé újravezetékezés nélkül, biztosítva a biztonságos kezelést az IEC62776 szabványnak megfelelően – pl. azzal, hogy egy különleges biztonsági kapcsolót kínálnak, amely kizárja a beszerelés közbeni áramütés lehetőségét. A világítótestek minden vizsgálati eredménye továbbra is érvényes marad.

Mivel egy óra alatt 100 fényforrás is kicserélhető, a teljes teremgarázs cseréje csak három napot vett igénybe. Az eredmények Sebastian Tuch szerint is meggyőzőek: „Az OSRAM SubstiTUBE HF beszerelése meglepően gördülékenyen zajlott. Nem volt szükség újravezetékezésre. És így, a LED-technológia segítségével energiát tudunk megtakarítani és csökkenthetjük a jövőbeni karbantartási költségeinket. ”

Nagymértékű energiamegtakarítás rövid megtérülési idővel az OSRAM LED-világítási megoldásainak segítségével

Az OSRAM termékfelelőse, Dr. Michael Höge foglalja össze a SubstiTUBE HF LED-fényforrások legkiemelkedőbb tulajdonságait: „A SubstiTUBE HF-fel vált teljessé LED-fénycsöveink portfóliója. Ezt a fényforrást kifejezetten ECG-világítótestekhez terveztük. Két hatalmas előnye van az izzószálas lámpákhoz képest: az első, hogy akár 60 százalékos energiamegtakarítást is elérhetünk vele, a másik pedig, hogy akár 50 000 órás az élettartama.”

Az OSRAM SubstiTUBE LED-fénycsövek használatával évente akár 50 000 kWh energiát takaríthat meg a Commerzbank Arena teremgarázsa. A megtérülési idő kevesebb mint egy év.


Sajtóközpont