Az OSRAM SubstiTUBE LED-fénycsövek váltják a T8-as fénycsöveket a Contipark parkolóiban

Wiesbaden, Németország, Európa, 2015.

Felhasználási terület: Középületek

Felhasználási részterület: Autóparkolók

Technológia: LED-fénycsövek

Projekt-összefoglaló

A Contipark Csoport 1967-es alapítása óta tervez, fejleszt és üzemeltet nyilvános parkolólétesítményeket. Az Interparking Csoport része, amely az egyik legnagyobb autóparkoló-üzemeltető Európában, és vezető szerepet tölt be a piacon azzal, hogy közel 500 parkolólétesítményt üzemeltet Németország és Ausztria több mint 180 településén.

A tarifák megállapítása mellett a vállalat tevékenységei a létesítmények felügyeletére, helyreállítására, átalakítására, marketingjére, felújítására és üzemeltetésére is kiterjednek. Minden felújítási és építési koncepció kidolgozása a kötelező szerkezeti előírásoknak és az energiatakarékossági törvénynek (EnEG) megfelelően történik. Mindez azt jelenti, hogy a Contipark szintén a legújabb és leghatékonyabb világítási technológiákat és lehetőségeket használja, a LED-fénycsöveket és LED- lámpatesteket is beleértve. Az OSRAM világítástechnikai tanácsadóként és beszállítóként támogatja a vállalatot, a GreenTech Solutions pedig a beszerelésért és az autóparkolók fejlesztésért felelős, tehát mindkét vállalat a Contipark partnere. 2015-ben két közös projekt, a wiesbadeni Kurhausplatz mélygarázsa és a paderborni Contipark Libori Galerie autóparkoló egyértelműen rámutat arra, hogy mekkora lehetőség rejlik az energia- és költségtakarékosság területén egyszerűen azáltal, hogy a meglévő hagyományos fénycsöveket innovatív OSRAM SubstiTUBE LED-fénycsövekkel váltják ki.

Projektleírás

A wiesbadeni Contipark parkoló sikeresen vezeti be az OSRAM LED-világítást

A Contipark már a kezdetektől fogva kötelező jelleggel alkalmazta az alábbi követelményeket a Wiesbadenben és Paderbornban beépítendő termékekkel kapcsolatban: a beszerzett megoldás márkás termék legyen, legalább 3200 vagy 3000 lumenes fényáramot és 6500 K-es hideg fehér fényt biztosítson, továbbá 5 év garancia vonatkozzon rá.

A 2006-ban megnyílt „Kurhaus” mélygarázs két szinten helyezkedik el, és ez az egyetlen olyan épület, amely a Német Gépjárműszövetség, az ADAC által értékelt 50 közül „kiváló” minősítést kapott. Mozgásérzékelőket helyeztek el be- és a kijárat közelében, a lépcsőházakban és a rámpákon, így csak azokon a területeken kapcsolnak be a világítótestek, ahol szükséges. Az autóparkoló a nap 24 órájában nyitva tart, emiatt folyamatosan meg van világítva; leszámítva a szabályzás által megspórolt 20%-ot, ami évente 7008 órát jelent. A parkoló teljes területén 1500 mm-es, 2x58W-os, hagyományos por- és páramentes lámpatesteket használtak. Ezeknek időszerűvé vált a LED-fénycsövekkel való cseréje, amelyhez az OSRAM SubstiTUBE Advanced Gen. 4-et választották.

Világítás-optimalizálás az OSRAM SubstiTUBE LED-fénycsövekkel

Több mint 700 T8-as fénycsövet (58 W) cseréltek le OSRAM SubstiTUBE Advanced Genre. 4 LED-fénycsövekre, amelyek teljesítménye 30 W. A csere előtt a mért energiafogyasztás évente több mint 300 000 kWh volt, ami utána mindössze évi 150 000 kWh-ra esett vissza, felével csökkentve az energiafogyasztást. Az éves 7008 órás üzemidő mellett az energiaköltségekben mutatkozó megtakarítás nagyságrendileg 25 000 eurót tesz ki, valamint évente 90 000 kg-mal kevesebb a kibocsátott széndioxid mennyisége. A megtérülési idő nem több mint 2,2 év.

Még nagyobb megtakarítás az OSRAM LED-technológiának köszönhetően a paderborni Contiparkban

Az autóparkolót 1995-ben nyitották meg Paderbornban – az épület négyszintes, ebből három felett tető is van. Napi 20 órában van megvilágítva, ami nagyságrendileg évente 7300 órát jelent. Ebben az esetben is az OSRAM SubstiTUBE termékekre esett a választás.

Paderbornban több mint 900 T8-as fénycsövet (58 W) cseréltek le OSRAM SubstiTUBE Advanced Genre. 4 LED-fénycsőre, amelyből 300 darab 28 W-os, 600 darab 22 W-os volt. Mindegyik 865-ös fényszínszámmal, így magas, Ra=80-as színhűségindexszel rendelkezik. Minden évben hozzávetőlegesen 35 000 eurós költségmegtakarításhoz járulnak hozzá az 55%-os energiamegtakarítás mellett (korábban évi 300 000 kWh, most 140 000 kWh), és hozzávetőlegesen 90 000 kg-mal csökken a széndioxid-kibocsátás.

Meggyőző alapja a további sikeres együttműködésnek

Csak a wiesbadeni és a paderborni fejlesztések eredményeképpen a Contipark hozzávetőlegesen 60 000 eurót spórol évente az energiaköltségein, a hagyományos fénycsövekről az innovatív SubstiTUBE LED-fénycsövekre való átállásnak köszönhetően Mivel jelenleg közel 500 parkolólétesítményt üzemeltetnek, könnyen kiszámolható, hogy milyen nagy rövid és hosszú távú lehetőséget jelent mindez az energia- és költségmegtakarítás területén a Contipark számára, ha folytatja együttműködését az LEDVANCE-mal.


Sajtóközpont