LED-fénycsövek, mint energiahatékony T8-helyettesítők a TENTE Rollen GmbH számára

Wermelskirchen, Németország, Európa, 2014.

Felhasználási terület: Ipar

Felhasználási részterület: Gyárak

Technológia: LED, LED-fénycsövek


Projekt-összefoglaló

A TENTE Európa legnagyobb gyártója a bevásárlókocsikra, kórházi ágyakra és bútorokra szerelt, illetve ipari felhasználású görgők és kerekek területén – leányvállalatai és irodái a világ minden táján megtalálhatók. Az innovatív OSRAM LED-technológia biztosítja, hogy az ügyek a világítás területén is gördülékenyen menjenek a németországi TENTE ROLLEN GmbH leányvállalat Wermelskirchenben található gyártólétesítményében. 1200 SubstiTUBE LED-fénycső a korábbi T8-as fénycsövek helyén évente közel 50%-os energiamegtakarítást biztosít.


Projektleírás

Az innovációra és a hosszú távú életképességre építő vállalatként a TENTE szintén szeretett volna új mértéket adni a világításban. Ennek részeként a meglévő fénycsövek rendszerét folyamatosan frissítették fő gyárukban, a németországi Wermelskirchenben.


Projektcélok: energiahatékonyság, elismert gyártó és finanszírozható technológia

Az új megoldásnak a következő feltételeket kellett teljesítenie: kiemelkedő energiahatékonyság, elismert gyártó, finanszírozható technológia. A nagymértékű energiamegtakarítás mellett a hosszú élettartam is kiemelkedően fontos volt a TENTE számára. A hosszabb karbantartási ciklusok felszabadították a villanyszerelők kapacitását, hogy a TENTE saját gyártóberendezéseinek kiemelkedő fontosságú karbantartásával foglalkozhassanak.


Siker az egész soron: hatékony világítási megoldás OSRAM LED-fénycsövekkel

A vállalat az OSRAM legújabb generációs SubstiTUBE Advanced LED-fénycsöveit választotta. A korszerű LED-technológia legnagyobb potenciálja a hatékonyságban, a hosszú élettartamban, a gazdaságosságban és a világítás minőségében található. A mércét innovatív LED-megoldásaival az OSRAM állítja fel újra és újra. Egyéb tényezők a kiemelkedő ár–teljesítmény arány, az egyedülálló OSRAM-garancia, és a személyes, baráti hangvételű tanácsadás és kiszolgálás.


6500 Kelvin 4000 Kelvin helyett a nagyszerűbb munkahelyi közérzetért

A TENTE gyártási területein használt fénycsövek színhőmérséklete 4000K volt, néhány esetben pedig 6500K. Azonban megállapították, hogy az alkalmazottak a 4000 Kelvineshez képest frissebbnek és kellemesebben érezték magukat magasabb, 6500 Kelvin színhőmérsékletű környezetben. Az általános benyomásuk az volt, hogy a környezet világosabbá vált. A vállalat ezért választotta a 6500K színhőméséletű OSRAM Substitube LED- fénycsöveket.


SubstiTUBE Advanced, mint kiemelkedő alternatíva

A SubstiTUBE Advanced fénycsövek a hagyományos T8-as fénycsövek tökéletes alternatívái CCG-lámpatestekben. Fényesek, strapabíróak és tartósak, rendkívül homogén megvilágítást nyújtanak, és lehetővé teszik az egyszerű, gyors és biztonságos fényforráscserét újravezetékezés nélkül. A világítási fejlesztéseket mindig a gyárterület egy teljes részén végezték, elsősorban működési idő alatt, így a kiesés és a termeléskorlátozás minimális maradt.


A megtérülési idő kevesebb mint két év, évente hozzávetőlegesen 55 000 eurós megtakarítás mellett

A LED-technológiára történő átállásra igényelt támogatást elnyerték. A két és három műszakos üzemben a fejlesztést már végre is hajtották. Az egy műszakos üzem ezután következik. Eddig a világítás önmagában a TENTE energiafogyasztásának 20%-áért felelt, de már az első néhány hónap is jelentős megtakarításokat hozott. Az amortizációs időszak nagyjából 1,6 év, és az éves energiamegtakarítás nagyjából 55 000 euró értékű.


A beosztottak kellemesnek érzik a LED-fényeket

A jó minőségű LED-technológiák, így az OSRAM vállalaté is már utolérték, sőt, meg is előzték a hagyományos világítástechnológiákat. Ez nemcsak az energiahatékonyságuk miatt egyértelmű, hanem az általuk kibocsátott fény minősége miatt is. Az alkalmazottak között elvégzett felmérés kimutatta, hogy nem is tudták, hogy az új lámpák LED-fénycsövek voltak. Nem érezték a különbséget.


Sajtóközpont