Templomvilágítás Denzlingenben

Denzlingen, Németország, Európa

Felhasználási terület: Egyházi épületek, templomvilágítás

Felhasználási részterület: Beltéri világítás, spotlámpák

Technológia: PARATHOM PRO AR111, LED-fényforrások


Röviden:

  • Több mint 80 százalékkal alacsonyabb energiafogyasztás
  • Rugalmas megoldás, amely magába foglalja a spotlámpákat és az általános világítást
  • Fényerőszabályzó funkció
  • Hosszú élettartamú, alacsony karbantartási igényű megoldás

A kihívás: egy korszerű, rugalmas megoldás, amely visszafogja az energiafogyasztást és karbantartási igényt

A németországi Denzlingen városában a St. Jakobus templomot 1976 novemberében szentelték fel. Belső terében számos művészeti alkotás található, többek között Helmut Lutz és Theodor Zeller német művészek szobrai és festményei. Azonban a templom világítása sem a lenyűgöző belső térhez volt méltó, sem a gyülekezet igényeit nem szolgálta megfelelően. A rugalmatlan világításrendszer egyenetlen fényt biztosított az épületben, és alkalmatlan volt arra, hogy olyan elemeket emeljen ki, mint egy szobor vagy akár az oltár. Nem volt fényerőszabályzási lehetőség és a világítást nem lehetett úgy beállítani, hogy a falakat vagy egyes sarkokat világítsa meg. A templom vezetése lelkesen próbált egy rugalmasabb megoldást keresni, amivel a karbantartási igényeket és az energiafogyasztást is csökkentik. Már kezdetekről fogva érdeklődést mutattak a tartós és energiatakarékos LED-világítás iránt.


A megoldás: innovatív, energiahatékony LED-rendszer

A templom OSRAM PARATHOM PRO AR111 izzókat választott a LEDVANCE-től, miután meggyőzte őket azok rugalmassága és energiatakarékos teljesítménye. A lámpatestek külön ehhez a projekthez készültek, mindegyik négy darab PRO AR111 izzót tud befogadni. Ez képes a templom általános megvilágításához szükséges rugalmasságot biztosítani és a kiemelővilágítást is jól kiegészíti. A lámpák gyors megtérülést is biztosítanak az alacsony energiafogyasztásuknak és karbantartási költségeiknek köszönhetően.


Az előnyök: a tökéles atmoszféra megteremtése az egész templomban

Az új rendszer nagyszerű fogadtatásra talált a gyülekezet körében. A világítás használható az egyes elemek – az orgona, az egyházi szobrok és az oltár – kiemelésére, miközben egyenletes fényt nyújt végig a főhajó mentén. Ennek segítségével a templom képes volt több mint 80 százalékkal csökkenteni az energiafogyasztását. És a PARATHOM LED strapabíró kialakításának és az akár 40 000 órás élettartamának köszönhetően az új rendszer karbantartási igénye is lényegesen alacsonyabb.