A hálózati feszültségű volfrámszálas halogén reflektorlámpák ideje lejárt

2016.09.09.

Alkalmazás :  Általános világítás
Technológia :  Hálózati feszültségű,  LED-reflektorlámpák
Célcsoport :  Nagykereskedelem,  Villanyszerelő,  Kivitelező,  Építész

2009 szeptembere óta az energiafelhasználás szempontjából érintett fényforrások lépésről lépésre eltűnnek a piacról. Ebben az évben kerülnek sorra a hálózati feszültségű volfrámszálas halogén reflektorlámpák, mint a műfaj legszélesebb körben ismert képviselői. Ezek további forgalmazása 2016. szeptember 1-je után – a 1194/2012 számú irányelv harmadik lépéseként – nem megengedett az Európai Unióban.

Kiket érint a tiltás?
A szabályozás eredetileg és elsősorban a világítástechnikai gyártókat és forgalmazókat érinti, mert az izzólámpákra vonatkozó tiltás kizárólag a közös piacon történő első „forgalomba hozatalra” vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik az érintett fényforrásokat használják az otthonukban, nem szükséges azokat azonnal lecserélniük. Ennek ellenére kivitelező volfrámszálas halogén reflektorlámpák elérhetősége – más érintett fényforrástípusokkal együtt – folyamatosan csökkenni fog 2016. szeptember 1-je után. A szabályozás ezért legkésőbb akkor válik igazán kézzelfoghatóvá a fogyasztók számára, miután a raktárkészletek teljesen kimerültek.

Hogyan ismerem fel az érintett fényforrásokat?
Az irányelv által érintett legnépszerűbb termékcsoport a hálózati feszültségű volfrámszálas halogén reflektorlámpák csoportja. Ezeket a következő jellegzetességekről lehet felismerni:

  • A reflektorlámpák célzottan, előrefelé bocsátják ki a fényt, például a villanykörték mindenirányú fényelosztásával szemben.
  • A leginkább érintett lámpák foglalata GU10-es, E27-es vagy E14-es.
  • A fényforrások búrái vagy házai üvegből készültek.
  • A magasfeszültségű volfrámszálas halogén reflektorlámpákat elsősorban süllyesztett világítótestekben, spotlámpákban és követőrendszerekben használják.
  • Az érintett világítótest transzformátor nélkül működik.

Milyen alternatívák érhetők el?
Alternatívaként LED-reflektorlámpák használhatók. A teljesen üveg világítóelemekkel – ahogy a LEDVANCE gyártja őket – ezek megtévesztésig hasonlítanak az eredeti halogénlámpákhoz, és ezért ideálisak a közvetlen helyettesítésükre. A fényforrások cseréje is rendkívül egyszerű: vegye ki a hagyományos halogénlámpát és illessze a helyére a gazdaságos LED-fényforrást – és kész is! Egy tanács azoknak, akik odafigyelnek a pénztárcájukra: A LED-fényforrásokat megvásárolni többe kerül, mint a hasonló teljesítményű halogén típusokat, de a jelentősen alacsonyabb energiaköltségüknek, valamint a nagyságrendekkel hosszabbra minősített élettartamuknak köszönhetően behozzák az árukat. Bizonyos adatokat figyelembe kell venni, amikor LED-fényforrásokat fényerőszabályzóval kombinálunk.