LED-fényforrások fényerőszabályzása

2016.09.09.

Alkalmazás :  Általános világítás
Technológia :  LED
Célcsoport :  Kiskereskedelem,  Bolttulajdonos,  Lakosság,  Kivitelező

A fénykibocsájtó diódták (LED-ek) nem minden esetben kompatibilisek a fényerőszabályzókkal. A csomagoláson kötelező feltüntetni, hogy az adott LED-fényforrás alkalmas-e fényerőszabályzó használatára. A fényerőszabályzásra alkalmas verziókkal is adódhatnak azonban problémák, leggyakrabban akkor, ha meglévő, hagyományos fényforrásokhoz való fényerőszabályzóval használják őket. Ez részben az elektronikáknak, részben pedig a LED-fényforrások alacsony névleges teljesítményének köszönhető, ami különleges igényeket támaszt a fényerőszabályzókkal szemben. Ha azonban figyelembe veszi az alábbi információkat a fényerőszabályzós megoldásának kiválasztásakor, úgy korszerű, energiatakarékos fényforrásokkal érheti el a kívánt eredményt világítási rendszerében.

Az energia- és költséghatékony OSRAM LED-reflektorlámpák kiváló alternatívái a hálózati feszültségű volfrámszálas halogén reflektorlámpáknak, amelyeket a nem hatékony fényforrások betiltásának részeként 2016. szeptember 1-je után nem lehet forgalomba hozni az Európai Unióban (EU). A halogénlámpák energiahatékonysága jobb, mint az izzólámpáké, de alapvetően nagyon hasonló szerkezeti felépítésűek: a világításkapcsoló megnyomásával az áram a lámpa izzószálán halad át, ami ezután felmelegszik, hogy fényt és hőt termeljen. Éppen ezért a fényerő szabályzása viszonylag egyszerű: egy megfelelő szabályzóval kisebb áramerősség halad át az izzón, ami így kevésbé melegszik fel és kevesebb fényt bocsát ki.

A LED-ek (fénykibocsátó diódák) teljesen eltérő elven működnek – alapvetően elektromos félvezetők. Ezért tartalmaznak a LED-fényforrások elektronikát, hasonlóan egy kis számítógéphez, amelyek a LED elé vannak beépítve, hogy vezéreljék a típusnak megfelelő, állandó áramerősséget és lehetővé tegyenek más funkciókat. A fényerőszabályzó kiválasztásánál figyelembe kell venni a LED-fényforrások összetett elektronikai tulajdonságait.

Egyes fényerőszabályzók számára további kihívást jelent a LED-fényforrások alacsony áramfelvétele. A korai fényerőszabályzókat izzólámpákhoz tervezték. Ezek általában egy falra szerelt tekerőkapcsoló segítségével csökkentették a fényerőt a kívánt értékre. Egy 60 wattos izzólámpával összevethető LED-fényforrás például ugyanolyan fényerősség eléréséhez sokkal alacsonyabb névleges terhelésen működik – csak körülbelül kilenc watton –, éppen ezért lényegesen kisebb mozgástérrel rendelkezik a fényerő szabályzásához. Ezért van szüksége olyan fényerőszabályzóra, amely képes megküzdeni ezzel a feladattal. Amennyiben erre az eszköz nem képes, úgy a fényforrás vibrálhat vagy zajossá válhat, rosszabb esetekben tönkre is teheti magát vagy a fényerőszabályzót.

Mielőtt lecserélné volfrámszálas halogénlámpáját LED-fényforrásra egy szabályozható fényerejű lámpatestben, kérjük, vegye figyelembe az alábbi információkat:

  • Csak olyan LED-fényforrást használjon, amelynél a szabályozhatóság fel van tüntetve a csomagoláson („dimmable”).
  • A választott fényerőszabályzónak alkalmasnak kell lennie a kiválasztott LED-fényforrás szabályzására. A fényforrással kompatibilis fényerőszabályzókkal kapcsolatos információk a gyártó honlapján érhetőek el, például a következő oldalon: www.ledvance.com/dim.
  • A fényerőszabályzók gyártói (pl. Merten, Gira vagy Jung) honlapjukon szintén közzétesznek kompatibilitási listákat és más hasznos online eszközöket. Ha bizonytalan lenne a már korábban beépített szabályzókkal kapcsolatban, akkor ajánlott az épület tulajdonosával vagy villanyszerelővel egyeztetnie.
  • Tartózkodjon az olcsó fényerőszabályzó-rendszerektől és az internetes ajánlatokban gyakran felbukkanó LED-fényforrásoktól. Az elsőre „olcsónak” látszó gyártók minősége gyakran nem megfelelő, aminek következményeként gyenge teljesítményt és hibákat tapasztalhat.
  • Csak ugyanolyan típusú fényforrásokat használjon egy fényerőszabályzó-áramkörön belül, kivéve, ha a szabályzó gyártója másképp rendelkezik; problémák léphetnek fel a különböző fényforrások gyártói által használt eltérő LED-típusok miatt.
  • Ha csak alkalmanként szeretne alacsonyabb fényerőt, akkor a fényerőszabályzó a megfelelő megoldás. Azonban ha folyamatosan kisebb fényerőre van szüksége, akkor egy alacsonyabb teljesítményű fényforrás használata jelenti a megfelelő megoldást. Ennek oka, hogy egy nagyobb teljesítményű fényforrás csökkentett fényerejű használata nagyobb energiafelhasználással jár, mint egy alacsonyabb névleges teljesítményű fényforrásé.

eKatalógus

Megfelelő fényerőszabályzók listája