Lakossági
Ország
Étkezővilágítás

Ízléses világítási

tippek az étkező LED világításához

Az étkező az a hely, ahol családjával együtt étkezik, és ahol a barátait fogadja. Ennek a helyiségnek a világítása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a vendégek jól érezzék magukat. Innovatív világítási megoldásokkal bármikor kellemes hangulatot teremthet. A takarékos LED-eknek köszönhetően pedig a villanyszámla is biztosan megfelel majd az ízlésének.

A jól átgondolt világítási terv alapvető elemei a következők:

 • Térvilágítás: világítás az étkezőasztal felett.
 • Orientációs és általános világítás: az egész helyiséget megvilágító erős fény.
 • Hangulatos részletek: a helyiség otthonos háttérvilágítása.

Az elegancia varázsa

LED világítás az étkezőasztalhoz

Nem jó, ha a vendégek sötétben ülnek az asztalnál, de a túlságosan erős világítás sem való az étkezőbe. Az étkező világításának központi eleme ezért egy mélyre függesztett lámpatest. Néhány tipp a beépítéshez:

 • A világítást az asztal méretéhez kell igazítani, hogy az egész asztalfelület egyenletesen legyen megvilágítva.
 • A lámpatestet a megfelelő magasságba függessze fel úgy, hogy csak az asztalt világítsa meg. Az ideális magasság kb. 60 cm-rel az asztal fölött.
 • Ügyeljen arra, hogy a lámpatest ne akadályozza a tálalást, és a vendégek ne üthessék bele a fejüket.

Üvegasztal vagy erősen fényvisszaverő felületű, magas fényű asztal esetén az alacsonyra függesztett lámpatest problémát jelenthet. Ilyenkor használjon inkább közvetett világítást, vagy étkezéskor tegyen fel asztalterítőt. A mennyezetbe süllyesztett LED szpot lámpatestek is jó megoldást jelenthetnek, mivel egyenletes megvilágítást biztosítanak, és nem foglalnak helyet.

Étkezővilágítás

Röviden és tömören

válaszolunk kérdéseire...

1. Milyen színhőmérséklet a legjobb választás az étkezőasztalhoz?

A 2700 K színhőmérsékletű meleg fehér és aranyszínű fény otthonos hangulatot teremt. Ha a fény túl világos, az ételek színe fakónak tűnhet.

2. Hány lumen szükséges a megfelelő fényerőhöz az étkezőben?

A LED-ek esetében a 470 lumen (40 watt) vagy a 806 lumen (60 watt) a legjobb választás. Tippünk: használjon szabályozható fényerejű világítást. Evés közben a fény kissé világosabb lehet. Ha a beszélgetés az étkezés után is folytatódik, tompítsa egy kicsit a fényeket, hogy barátságos hangulatot teremtsen.

Vacsorára hívta meg a barátait?

Világítási tippek az étkezőbe baráti összejövetelekhez

Hangulatos étkezővilágítás

Az asztalt körülvevő tér ne legyen koromsötét étkezés közben. Ideális megoldást jelentenek a hangulatos fényszigetek, amelyeket a helyiség több részén is elhelyezhet. Íme néhány példa a visszafogott fényforrásokra:

 • Polcok vagy képek szegélyén vezetett LED szalagok. Az intelligens lámpák könnyen vezérelhetők egy alkalmazáson keresztül az asztaltól, és változtatható színük hangulatos fénnyel árasztja el a szobát.
 • Az ablakpárkányon és más bútorokon, például komódokon elhelyezett LED gyertyák meghitt hangulatot teremtenek.
 • Egy LED-es szpotokkal vagy LED szalagokkal megvilágított vitrin látványos dekorációs elemmé válhat.
 • Csíptethető szpot lámpatestekkel jól megvilágíthatja a falra helyezett képeket.
 • Az asztalon elhelyezett, több tucat apró LED fényforrással megvilágított földgömb kellemes látványelemmé válhat.
 • Ne feledkezzen meg a szezonális világításról sem: egy LED-es gyertyasor az ablakpárkányon karácsony előtt vagy egy LED-ekkel kivilágított Halloween-tök ősszel gondoskodik az évadnak megfelelő hangulatról.

Dolgozza ki saját tervét az étkező világításához innovatív LED-es megoldásokkal! Helyezze új megvilágításba a terített asztalt.

Megosztás közösségi oldalon