Professzionalis

EURÓPAI UNIÓS SZABÁLYOZÁS

Az elmúlt években az Európai Unió magasabb fokozatba kapcsolt a fenntarthatóbb és nagyobb energiahatékonyságú megoldások terén. A világítástechnikai iparág ennek fényében, személyre szabott, illetve egyre hatékonyabb és a „körforgásos gazdaság” elvének megfelelő termékek kifejlesztésén dolgozik.

A szabályozás gyakorlati alkalmazása során a hatékony világítástechnikai eljárásokat részesítjük előnyben, ami a környezet, a kényelem, valamint a fogyasztók egészsége és biztonsága szempontjából is előnyös.

A LEDVANCE már most is számos energiahatékony lehetőséget kínál, és eközben folyamatosan dolgozunk a világítástechnikai újdonságokon, amelyekkel fejleszthető a termékek életciklusa.

IDEJE FELKÉSZÜLNI A KLÍMABARÁT VILÁGÍTÁSRA

A FÉNYFORRÁSOK KÖRNYEZETTUDATOS TERVEZÉSÉRE ÉS ENERGIACÍMKÉZÉSÉRE VONATKOZÓ EURÓPAI UNIÓS SZABÁLYOZÁSOK

Az Európai Unió megtette a következő nagy lépést a hatékony és klímabarát világítás felé. A cél a „körforgásos gazdaság” elvének érvényesítése, valamint a fogyasztók egyértelmű, átlátható és releváns tájékoztatása. A fényforrások környezettudatos tervezésére és energiacímkézésére vonatkozó szabályozás újraértelmezi a világítástechnikai termékek fenntarthatóságának fogalmát és a rájuk vonatkozó energiahatékonysági címkék jelentését.

A fényforrások környezettudatos tervezésére és címkézésére vonatkozó új európai uniós szabályozások 2019 decemberében léptek életbe. A bevezetésük szakaszosan történik.

A világítástechnikai szakemberek elkötelezett partnereként a LEDVANCE garantálja, hogy minden egyes szakaszban kiszolgálja az ügyfelek igényeit, az új szabályozások betartása mellett. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a legfontosabb változásokat, – és azt, hogy a LEDVANCE miben támogathatja Ön.

A FÉNYFORRÁSOK KÖRNYEZETTUDATOS TERVEZÉSÉRE ÉS ENERGIACÍMKÉZÉSÉRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS – A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK

Az összes fényforrás értékelése a szabályozás szerint fog történni.
A csomagolás és a grafikák kis mértékben változni fognak.
Az összes fényforrás bekerül az európai uniós szintű EPREL-adatbázisba (European Product Database for Energy Labelling, energiafogyasztási címkézés európai termékadatbázisa).
Új energiahatékonysági címkézés lép életbe, megújult fokozatokkal. Az A++ és E közötti szintekből A és G közötti besorolás lesz.
A meglévő termékeket 2023 márciusáig lehet új besorolás nélkül értékesíteni.

A hagyományos fényforrások kivezetése

Az új európai uniós szabályozás szerint a kevéssé energiahatékony fényforrások egész sorát kell kivezetni a piacról. A két kiemelt dátum 2021. szeptember 1. és 2023. szeptember 1. A LEDVANCE kínálatában már megtalálhatók az érintett termékeket kiváltó, csúcsminőségű LED-fényforrások.

MINDEN SZABÁLY ALÓL VANNAK KIVÉTELEK

A következők eszközök nem tartoznak a fényforrások környezettudatos tervezésére és energiafogyasztási címkézésére vonatkozó szabályok hatálya alá:

 • LED-chipek, diódák és -csomagok
 • Vészvilágítás
 • Akkumulátorról üzemeltetett fényforrások
 • Eredeti műalkotások
 • Járművek, közlekedési eszközök és katonai eszközök világítása
 • Képernyők
 • Orvosi berendezések
 • Tengerészeti eszközök
 • Néhány speciális vagy réspiaci termék
 • Cserélhető fényforrással rendelkező lámpatestek („fényforrást tartalmazó termékek”)

A további kivételek a fényforrások környezettudatos tervezésére és energiafogyasztási címkézésére vonatkozó jelenlegi szabályozásban érhetők el a III. (fényforrásokra vonatkozó szabályozás) és a IV. (energiafogyasztási címkézésre vonatkozó szabályozás) függelékben a www.eur-lex.eu webhelyen.

TÁJÉKOZTATÁSI KÖTELEZETTSÉG

Szintén újdonság az European Product Registry for Energy Labeling (EPREL), vagyis az energiafogyasztási címkézéshez kapcsolódó európai terméknyilvántartás. Most először a piacon elérhető összes fényforrás lényeges adatai egy központi rendszerben fognak szerepelni, többek között a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok szerint osztályozva, az adatbázis összes felhasználója számára elérhető módon.

A LEDVANCE az összes terméke teljes körű regisztrációját garantálja. Emellett idejében és teljes mértékben megfelelünk más, például a csomagolásra és a használati utasításokra vonatkozó tájékoztatási és címkézési kötelezettségeknek is.

ÚJ ENERGIACÍMKE

2021. szeptember 1-jétől a fényforrások új energiacímkét kapnak (az átmeneti időszak 2023. március 1-ig tart) az EPREL-adatbázisban szereplő adatok alapján. A LEDVANCE garantálja, hogy a kínálatában szereplő összes fényforrás, amely a megadott dátum után kerül forgalomba, a megfelelő címkével lesz ellátva. Érdemes tudni: azok a termékek, amelyeket korábban hoztak forgalomba, a megadott dátum után is értékesíthetők és beszerelhetők az ügyfelek eszközeibe.

Az Európai Unióban elfogadott energiacímkék 1994 óta szolgálnak gyors és egyszerű útmutatóként a fogyasztók számára. A címkék most a harmadik szakaszba léptek. A kissé módosult megjelenéstől eltekintve a fényforrásokra vonatkozó új címkék alapvetően két szempontból térnek el a korábbiaktól:

 • Az új energiahatékonysági skála A-tól G-ig terjed
 • A címke tartalmaz egy QR-kódot, amely az EPREL-adatbázisban tárolt termékadatokra mutat.
The New Energy LabelThe New Energy Label
 

Válassza a LEDVANCE időtálló világítástechnikai megoldásait, melyek megfelelnek az európai uniós szabályozásnak és a jövő követelményeinek.

Megosztás közösségi oldalon