Professzionalis
Human Centric Lighting

LEDVANCE BIOLUX

FÓKUSZBAN AZ EMBEREK: EMBERKÖZPONTÚ VILÁGÍTÁS

Human Centric Lighting

TÖBB FÉNY, TÖBB ERŐ

A TERMÉSZETES FÉNY MEGHATÁROZZA AZ ÉLETMINŐSÉGÜNKET

A mesterséges fény forradalmasította az életünket. Bárhol és bármikor dolgozhatunk, így még hatékonyabbak lehetünk. De vajon ez azt is jelenti, hogy egészségesebbek vagyunk? Az egészséges és hatékony életritmus fenntartásához szükségünk van a nappali fény természetes változására. A zárt térben, rossz fényviszonyok között végzett munkától fáradtnak, lehangoltnak és kedvetlennek érezhetjük magunkat.

MODERN ÉLETTÉR – GYENGE FÉNYMINŐSÉG

Félhomály az irodában, sötét tárgyalótermek és mesterséges fény késő estig – modern társadalmunkban egyre távolabb kerülünk természetes környezetünktől. A természetes fény biológiai ritmusunk egyik legfontosabb energiaforrása. A napfény hiánya komoly zavart okozhat a nappali és éjszakai ritmusunk („biológiai óránk”) működésében, továbbá jelentős mértékben ronthatja a teljesítményünket és az általános közérzetünket.

FÉNYHIÁNY: AZ ALÁBECSÜLT PROBLÉMA

Human Centric Lighting
Forrás: LightingEurope

CIRCADIÁN RITMUS – A SZERVEZET 24 ÓRÁS CIKLUSA

Human Centric Lighting
Ha napközben nem jutunk elég fényhez, akkor szervezetünk melatoninszintje jelentősen lecsökken. Ennek eredményeként nem alszunk jól éjszaka, nappal pedig elcsigázottnak, fáradtnak és kedvetlennek érezzük magunkat. Forrás: LightingEurope
Human Centric Lighting

EMBERKÖZPONTÚ VILÁGÍTÁS

FÓKUSZBAN AZ EMBER A VILÁGÍTÁSTERVEZÉSBEN

A modern munkakörnyezetek világítási megoldásai olyan tervezést igényelnek, amely elősegíti a kreatív gondolkodást, emellett ösztönzi a magas szintű koncentrációt munkavégzés közben. Az emberközpontú világítás (HCL) az emberekre és a természetes fény iránti igényükre helyezi a hangsúlyt. Az ilyen világítás egyszerre adaptív, egészséges és hatékony.

MILYEN ELŐNYEI VANNAK AZ EMBERKÖZPONTÚ VILÁGÍTÁSNAK?

A megfelelő időben, a megfelelő fény mellett az emberközpontú világítás (HCL) olyan munkakörnyezettel jár, amely vizuális, biológiai és érzelmi hatásaival szimulálja a természetes fény változásait. Azért, hogy ezt elérjük, a lámpatesteket intelligens vezérlőrendszer irányítja, megfelelő világítási profilok mellett.

A színhőmérséklet- és megvilágítási szintek révén az emberközpontú világítás olyan módon képes szimulálni a természetes fény változásait, hogy összehangoltan működjön cirkadián ritmusunkkal, azaz a belső óránkkal. Míg a semleges vagy hidegfehér színhőmérséklet energiával tölt fel a reggeli órákban, a melegfehér fény ideális az esti ellazuláshoz. Az emberközpontú világítás támogatja egészségünket, hozzájárul a jó közérzethez, és fokozza teljesítményünket.

A TERMÉSZETES FÉNY VÁLTOZÁSA NYÁRON

Human Centric Lighting
Az emberközpontú fény a nappali fény természetes változásain alapul, ami jó hatással van ránk. Forrás: http://en.licht.de/

HCL HAS A POSITIVE IMPACT – ALSO ON THE PERFORMANCE OF YOUR COMPANY

Az emberközpontú világítás az Ön legértékesebb erőforrásaira, az alkalmazottaira is jó hatással van. Ez a hatékony munkavégzésben is visszaköszön.

Human Centric Lighting
Human Centric Lighting
Human Centric Lighting

Forrás: At Kearney, Quantified Benefits of Human Centric Lighting, (2015)

VEGYE FEL VELÜNK A KAPCSOLATOT

SZERETNE TÖBBET TUDNI HCL MEGOLDÁSAINKRÓL? KERESSEN BENNÜNKET ELÉRHETŐSÉGEINKEN!


 

Szeretne közös projektekről beszélgetni? Szeretne tudományos témákról beszélgetni?

Megosztás közösségi oldalon