Professzionalis

FERTŐTLENÍTÉS UV-C-FÉNNYEL

A COVID19 HATÁSA: ÚJ MEGVILÁGÍTÁSBAN AZ UV-C-ALAPÚ TECHNOLÓGIÁK

Fertőtlenítő tulajdonságainak köszönhetően az UV-C-sugárzás valóban univerzális megoldás. Az UV-C fényforrások ezért jól használhatók a víz, a levegő és a különböző felületek fertőtlenítésére. Az ilyen fényforrások használata ezidáig csak néhány iparágra korlátozódott, a Covid19-járvány kitörése óta azonban világszerte minden ágazatban megnőtt a kereslet irántuk. Tudjon meg többet azokról az egyedi tulajdonságokról, amelyek miatt az UV-C-alapú technológiák hirtelen világszerte reflektorfénybe kerültek.

AZ UV-C-SUGÁRZÁS HATÁSA: BEVEZETÉS

Az elektromágneses sugárzást egy meghatározott hullámhossz jellemzi. A látható fényhez képest az ultraibolya sugárzásnak – röviden az UV-sugárzásnak – lényegesen rövidebb a hullámhossza. Az UV-sugárzás típusától függően ez 10 és 400 nanométer közé esik. Az UV-sugárzás a hullámhosszértékek alapján négy tartományba sorolható:

 • UV-A: Hullámhossza 315–400 nanométer közé esik. Az UV-A-fény bizonyos anyagokat fluoreszkálóvá tehet. Emiatt az UV-A fényforrásokat hagyományosan a szórakoztatóiparban, de a kriminalisztikában is használják – például bankjegyek megjelölésére. Előállításuk könnyű és olcsó.
 • UV-B: Hullámhossza 180 és 315 nanométer között van. Az ilyen fényt kibocsátó fényforrások különösen azok körében népszerűek, akik napbarnította bőrre vágynak. Az UV-B fényforrások barnítják a bőrt, ezért a szoláriumok nélkülözhetetlen kellékei. Az egészségügyben is használatosak, például pikkelysömör kezelésére.
 • UV-C: A 100 és 280 nanométer közötti hullámhosszú sugárzást UV-C-sugárzásnak nevezzük, amelynek kiemelkedő tulajdonsága, hogy nagy energiájú, és ezért képes elpusztítani a baktériumokat és a vírusokat. A kórokozókkal szemben 265 nanométeren legerősebb a hatása. Az UV-C-fény jelentős DNS-károsodást okoz a mikroorganizmusokban, ami megakadályozza a kórokozók terjedését. Jelenleg a higanylámpák tekinthetők a leghatékonyabb UV-C-sugárzásforrásnak.
 • EUV: A 10 és 100 nanométer közötti hullámhosszú extrém (vákuum) UV-fényt leginkább a gyártóiparban használják – például chipek előállításához.
The electromagnetic spectrum

AZ UV-C-SUGÁRZÁS ALKALMAZÁSÁNAK ELŐNYEI A FERTŐTLENÍTÉSBEN

UV-C-sugárzás: a környezetbarát és hatékony megoldás

A többi fertőtlenítési módszerhez képest az UV-C-sugárzás számos előnnyel bír:

 • UV-C-sugárzás használata esetén nincs szükség vegyszerekre és mérgező vegyületekre.
 • A kórokozók nem képesek ellenállóvá válni az UV-C-sugárzással szemben.
 • A sugárzás pillanatok alatt képes ártalmatlanítani a kórokozókat.
 • A kezelés rövid időtartama nem változtatja meg a termék tulajdonságait.
 • Az UV-C-sugárzás nem hagy felületi maradványokat, illetve nem okoz felületi elszíneződést.
 • A 240 nanométer feletti tartományban nem képződik ózon.

Emiatt az UV-C-sugárzást évtizedek óta alkalmazzák bizonyos ágazatokban, például az egészségügyben vagy az élelmiszerek csomagolásának (például joghurtosdobozok) fertőtlenítésére.

Orvos és gyermek

FERTŐTLENÍTÉS UV-C-FÉNNYEL

UV-C-ALAPÚ TECHNOLÓGIA: A MI ADUÁSZUNK A COVID19 ELLENI KÜZDELEMBEN

Az UV-C fényforrások alkalmazása egészen a közelmúltig nagyon korlátozott volt. Az UV-C-sugárzást az egészségügyi területek mellett korábban elsősorban az élelmiszeriparban, valamint medencék, akváriumok és szennyvíz tisztítására használták. A Covid19 világméretű járvánnyá fokozódásával azonban az UV-C fényforrások iránti igény is megnőtt. Még azokon a területeken is, ahol az UV-C alkalmazása eddig csak kismértékben volt jellemző.

AZ UV-C-ALAPÚ FERTŐTLENÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK HASZNÁLATA KÓRHÁZAKBAN ÉS EGYÉB TERÜLETEKEN

Az alábbiakban bemutatunk néhány alkalmazási területet.

KÓRHÁZAK

KÓRHÁZAK

Az UV-C-sugárzás képes minimálisra csökkenteni a SAR-CoV-2 magas vírusszámát és ártalmatlanítani a vírust.* A kórházak orvosi berendezéseinek gyors fertőtlenítésére alkalmazott UV-C-alapú technológiák jelentősen csökkentik a fertőzések, például a keresztfertőzések kockázatát.

LÉGI KÖZLEKEDÉS

LÉGI KÖZLEKEDÉS

A repülőgépeken a legapróbb levegőben terjedő részecskék, azaz az aeroszolok miatti fertőzések kialakulásának veszélye különösen magas. A levegő rendszeres időközönkénti fertőtlenítése csökkenti a fertőzések kockázatát.

IRODÁK

IRODÁK

Számos ágazatban az otthoni munkavégzés csak átmeneti megoldás lehet. Az UV-C-sugárzás fontos szerepet játszik abban, hogy a munkahelyi környezet vírusmentes legyen. A felületi fertőtlenítés mellett a légfertőtlenítésre alkalmas fényforrások is nélkülözhetetlenek, hogy megakadályozzák a koronavírus légkondicionáló rendszeren keresztül történő terjedését.

Escalator

KÖZTEREK, KÖZINTÉZMÉNYEK

Ott, ahol sok ember fordul meg, különösen magas a fertőzésveszély. A mozgólépcsőkorlátokon és a bevásárlókocsik fogantyúján például könnyen megtelepednek a kórokozók. Ameddig a koronavírus-járvány zajlik, az UV-C fényforrások bárhol használhatók és használatban is maradnak, hogy megakadályozzák a Covid19 érintéssel vagy levegőben történő terjedését.

* Ezt a közelmúltban az Esseni Orvostudományi Egyetemi Központ (Universitätsmedizin Essen) Klinikai Infektológia centrumához (orvos–igazgató: dr. Oliver Witzke) tartozó Duisburg-Esseni Egyetem (Universität Duisburg-Essen – UDE) Orvostudományi Karának két munkatársa, dr. Adalbert Krawczyk és dr. Christiane Heilingloh igazolta ígéretes tanulmányában.

 

UV-C FÉNYFORRÁSOK A LEDVANCE KÍNÁLATÁBAN

TÖBB MINT VILÁGÍTÁS

T8 UV-C

T8 UV-C fényforrások

 • fertőtlenítés során nem képződik ózon,
 • kompatibilis a hagyományos és elektronikus előtétekkel,
 • kompatibilis a G13 típusú foglalattal,
 • a versenytársak hasonló termékeihez képest 20 százalékkal hosszabb működési idő (10 800 ó/L70B50).
 

A T8 UV-C fényforrások háromféle méretben kaphatók: 440 milliméteres (15 watt/25 watt), 900 milliméteres (30 watt/55 watt) és 1200 milliméteres (36 watt/75 watt) változatban.


 

LINEAR HOUSING UVC SENSOR

A Linear Housing UV-C Sensor a következő tartozékokkal rendelkezik:

 • IR Sensor Safety Kit biztonsági készlet: 30 másodperc késleltetés indításkor; a fényforrás kikapcsol, amint mozgást érzékel
 • integrált, tartós elektronikus előtét – kompatibilis a LEDVANCE UV-C T8 fényforrással
 • akár 150 nm-es érzékelési tartomány (a beépítési magasságtól függően);
 • UV-álló bevonattal ellátott fényforrásfoglalat, csavarok és műanyag részek
 

A Linear Housing UV-C Sensor két méretben érhető el: 440 milliméteres (18 watt) és 900 milliméteres (33 watt) változatban.

LEDVANCE UV-C LÉGFERTŐTLENÍTŐ

TISZTA LEVEGŐ BELTÉREN

Coming soon

A LEDVANCE UV-C LÉGFERTŐTLENÍTŐ jobb és egészségesebb levegőminőséget biztosít az irodákban, üzlethelyiségekben és az orvosi rendelőkben – nemcsak a Covid-járvány idején. Ez a korszerű készülék különösen hatékonyan és vegyszerek használata nélkül tisztítja a szoba levegőjét – megállás nélkül, akár akkor is, ha emberek jelenlétét érzékeli. Beszívja a levegőt, az UV-C-sugarak segítségével belsejében fertőtleníti, majd visszaengedi a helyiségbe. A mikroorganizmusok ártalmatlanítása így minimálisra csökkenti a vírusok és baktériumok mennyiségét zárt térben.

LEDVANCE UVC AIR DISINFECTOR
Termékelőnyök:
 • Bevált technológián alapul – UV-C-fénnyel történő légfertőtlenítés
 • Hatékony – egyszerre ártalmatlanítja a vírusok és baktériumok 99,9%-át
 • Kényelmes – nincs szükség szűrőcserére, mivel nem tartalmaz szűrőt
 • Csendes – kivételesen alacsony hanghatás (rendkívül csendes üzemmód)
 • Biztonságos – nem engedi ki az UV-C-sugarakat, használata így emberekre és állatokra is veszélytelen
 • Kíméletes – vegyianyag- és ózonmentes működés

MIÉRT VÁLASSZA A LEDVANCE UV-C-ALAPÚ TERMÉKEIT?

A LEDVANCE a világ két nagy nemzetközi világítástechnikai gyártójának egyikeként több mint 50 képviseleti irodával és kutatási központtal rendelkezik Bostonban, Shenzhenben és Garching/Münchenben.

Évtizedek óta vezető iparági szereplő az alacsony nyomású kisülőlámpák gyártási technológiája terén, és ezen a területen világszerte több mint 50 szabadalommal rendelkezik.

T8 típusú UV-C fényforrások gyártójaként igazoltan nagy tapasztalatokkal bír – az oroszországi Szmolenszkben működő LEDVANCE gyárban 2012 óta készítenek UV-C fényforrásokat.

 

„Az emberek egészségéért kifejlesztett világítási megoldásokkal” foglalkozó kutatóközpontunk a közelmúltban megkapta a VDE díját a szabadalmaztatott BIOLUX technológiánkért.
Legmagasabb termékminőség és termékbiztonság (pl. minden telephelyünk rendelkezik ISO 9001 és 14001 tanúsítvánnyal; a harmadik féltől származó CB-jelentések minősítési folyamatunk szerves részei)1))

1) Global Lighting Association, Lighting Europe Association, ZVEI, IEC TC34 AG17 Standardization

HASZNÁLJA AZ UV-C FÉNYFORRÁSOKAT RENDELTETÉSSZERŰEN, ÉS TANULMÁNYOZZA ÁT A BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOKAT!

Az UV-C-alapú fertőtlenítőberendezéseket tilos a testen használni, mivel károsíthatják a bőrt és a szemet. Ezért a használat során be kell tartani bizonyos biztonsági előírásokat:

 • Az UV-C fényforrásokat csak a fertőtlenítendő felületre szabad irányítani. Mindenképpen el kell kerülni a bőr vagy a szem expozícióját.
 • A felhasználókat védeni kell az UV-C-sugárzással szemben. Az UV-C-sugárzás használata ezért csak akkor ajánlott zárt helyiségben, ha ott senki nem tartózkodik.
 • Az UV-C-fényforrást a fertőtlenítés után azonnal le kell kapcsolni.

Ezenkívül pontosan be kell tartani a csomagoláson és a mellékelt használati utasításban feltüntetett tudnivalókat.


 
Megosztás közösségi oldalon